fbpx

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini nekretnine?

  • Home
  • Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini nekretnine?

U kupovinu nekretnine morate krenuti sa jasnim ciljem, željama i odeđenim budžetom.

Sam proces potrage može biti vrlo stresan i naporan. Najvažniji savjet je da znate šta želite, i da imate realna očekivanja u skladu sa određenim budžetom.

Napravite realan finansijski plan. Odredite prioritete.

Navešćemo 10 najvažnijih stvari na koje treba da obratite pažnju pri kupovini nekretnine:

1. KVALITET GRADNJE I INVESTITOR

Jako je važno da stan kupujete od investitora koji ima svu potrebnu dokumentaciju i koji vam garantuje da će završiti zgradu u dogovorenom roku. Prije kupovine stana se raspitajte o izboru podova, keramike, vanjske i unutrašnje stolarije, izolacije, kao i o pregradnim zidovima.

2. LOKACIJA

Lokacija je najvažnije ako na stan gledate kao na dugoročnu investiciju.

Stanovi u užem centru grada vremenom samo dobijaju na vrijednosti, ali im je u startu cijena veća. Takvi stanovi se uvijek mogu bolje prodati i izdati.

3. TLOCRTNO RJEŠENJE

Ako kupujete stan u izgradnji, uz pomoć arhitekte možete napraviti izmjeniti u tlocrtnom rješenju i prilagoditi ga svojim potrebama.

Najvažnije je uključiti arhitektu na vrijeme i usmjeriti ga da vaše potrebe i želje isprojektuju u datom prostoru. Ako ste neko ko ima veliku porodicu i voli da kuha, vama će biti važna veličina kuhinja i raspored u njoj. Dakle, prostor treba prilagoditi ličnim potrebama. Dobro tlocrtno rješenje je nekada važnije od same kvadrature.

4. ORIJENTACIJA

Postoje ljudi kojima je ovo najbitnija stavka, a postoje i oni kojima ovo uopšte nije važno. Ako ste tip koji voli prirodno osvjetljen dnevni boravak, ili ste oni koji ne vole da im sunce cijelo popodne bude na strani dnevnog boravka, obratite pažnju kako je orijentisan stan kada gledate nekretninu za sebe. Najbolje je da nekretninu pogledate ujutru i podne, da doživite kako izgleda položaj stana u određeno vrijeme.

5. SADRŽAJI U BLIZINI NEKRETNINE

(blizina škole, zelenih površina, javnih ustanova, igrališta, parkinga i slično)

Zavisi ko će biti korisnici stana, da li je u pitanju porodica, mladi bračni par, osoba koja živi sama ili je stan za iznajmljivanje.

Ako je u pitanju stan za izdavanje, opet moramo razmišljati o tome da je lokacija bitna, kao i povezanost sa glavnim saobraćajnicama, centrom grada i znamenitostima u gradu jer takve stanove prodaje lokacija. Što ste bliže centru, bolju cijenu stana za izdavanje možete da postignete. Blizina zelenih površina je od izuzetne važnosti kao i blizina škola.

Savjeti za nekretnine - Fakom nekretnine

6. POVRŠINA NEKRETNINE

Treba da zadovoljava stil vašeg života i uklapa se u vaš budžet. Da li želite stan sa jednom, dvije ili više soba?

Da li vam je bitna kvadratura kupatila? Da li vam odgovara kvadratura dnevnog boravka?

7. POGLED-iz nekretnine

Bilo da je u pitanju stan ili kuća, svako želi da ujutru ustane, pogleda kroz prozor i vidi lijep pogled ispred sebe. Ako provodite mnogo vremena na terasi, obratite pažnju na blizinu susjedne zgrade ili kuće, i na pogled koji se pruža iz dnevnog boravka.

8. EMOCIJE

Nekretnina se ne kupuje impulsivno. Obzirom da je u pitanju veliki iznos novca, bilo da je u pitanju ušteđevina ili kreditno zaduženje, sa nekretninom koju kupujete, morate da sagledate sve parametre i da donesete pravu odluku. Savjet je da ne dozvolite da prvi utisci odluče, ne dozvolite da se zaljubite iz stana, a da stan ima sobu veličine hodnika u koji ne može ništa da stane.

9. STRUČNO LICE

Prije kupovine nekretnine se obavezno posavjetujte sa stručnim licem. Arhitekta vam može dati savjete oko uređenja prostora, iskoristivosti samog prostora, kao i oko isplativosti renoviranja, ukoliko je u pitanju starija gradnja.

10. LISTA PRIORITETA

Znamo da ne postoji ništa savršeno, pa tako ni nekretnina ne može imati sve savršeno. Navedite listu od 5 kriterijuma i držite se nje.

Jako je važno da želje uskladite sa mogućnostima i budžetom.

placeholder