fbpx

Da li ste znali da Ajfelova kula u Parizu krije stan na samom vrhu?

  • Početna
  • Da li ste znali da Ajfelova kula u Parizu krije stan na samom vrhu?

Dugo je stan na Ajfelovoj kuli bio skriven od očiju javnosti, a mnogi nisu znali ni da postoji. Danas, međutim, možemo da zavirimo u unutrašnjost ovog skrivenog stana sa najlepšim pogledom u gradu svjetlosti i osjetimo prepoznatljivi duh Pariza iz 19. veka. Ajfelova kula je otvorena 1889. i dizajnirana je specijalno za Svjetsku izložbu u Parizu iste godine. Danas je simbol ovog grada, a od samog nastanka na najvišem nivou krije stan koji je pripadao francuskom konstruktoru Gustavu Ajfelu, u svetu poznatom upravo po konstrukciji Ajfelove kule.

Ajfel je svojevremeno baš na vrhu najpoznatije kule na svijetu imao apartaman sa prelijepim stilskim namještajem i koncertnim klavirom. Njega je često koristio za okupljanja sa uglednim i bitnim ljudima toga doba, uključujući i Tomasa Edisona sa kojim je uz cigare i konjak razgovarao o najnovijem Edisonovom izumu – gramofonu.Danas su u unutrašnjosti ovog stana osim autentičnih predmeta izložene i replike Gustava Ajfela i njegovih savremenika. Stan oživljava autentičnu atmosferu doba u kojem je nastao jer sadrži sve prepoznatljive karakteristike skromnog pariskog doma iz 19. veka, uključujući prepoznatljive tepihe, tapete, ormar, kao i malu spavaću sobu. 

O atraktivnosti ovog mesta još za vreme Ajfelovog života svjedoče zapisi ponosnog vlasnika koji je otkrio da su mu stizale brojne ponude za zakup ovog prostora bar na jednu noć, a neki su zauzvrat nudili pravo malo bogatstvo. Sve su naravno odbijene.

Zanimljivosti iz svijeta nekretnina | Ajfelov toranj stan
placeholder